SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

11 dan

  • [...] i wykorzystanie tłuszczu. Rozwiązaniem jest znaczące ograniczenie podaży energii 3 - 4 h przed planowaną sesją aerobową, interwałową czy mieszaną. Ponad 150 g węglowodanów o szybkiej kinetyce potrafi podnieść stężenie insuliny na kilka godzin. Pamiętaj o tym w kontekście aerobów, które planujesz w późniejszej części dnia. Przyczyna nr 7: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9597 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] one pełnego aminogramu. Świetnym źródłem białka, jest soja, jednakże jest to dość kontrowersyjny produkt ze względu, chociażby fitoestrogeny. Mimo że nie jest to zbyt pożądany składnik naszej diety, warto o niej wspomnieć ze względu na dużą ilość białka i aminokwasów egzogennych. Soja raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, tak samo, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10109 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • 11 dietetycznych (i nie tylko) zaleceń na udane Święta!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] po Nowym Roku, wchodząc na wagę, wypowiedzieć coś niekoniecznie "cenzuralnego"... O jejku (o k***), ale waga poszła do góry…! Zmyślam…? Nic z tych rzeczy! Posiłkując się badaniami naukowymi, mogę założyć, że przeciętny Polak do Nowego Roku, zwiększy swoją wagę o prawie 1%! A jeśli faktycznie przedłużymy czas świętowania o dni do święta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1408 Data: 2021-12-16 15:00:53
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i może doprowadzić nawet do krwotoku. Jak widać, nawet lek może zaszkodzić. Dlatego wszystko należy wprowadzać z rozsądkiem i obserwować swój organizm oraz jego reakcję na dany składnik spożywczy, wtedy unikniemy nieprzyjemności. Podsumowanie Żurawina jest owocem, który pełni dość istotną rolę w zdrowej diecie. Powinna w różnej formie na stałe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3694 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • Czy dynia jest zdrowa, czy na diecie można jeść dynię?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 420 Data: 2023-10-07 07:31:39
  • [...] pikantny spalacz. Zielona herbata Pozytywnego wpływu zielonej herbaty na nasz organizm nie trzeba nikomu przedstawiać. Poza tym, że jest po prostu zdrowa, bogata w antyoksydanty, to również pomaga nam utracić wagę. Sekretem stojącym za zieloną herbatą jest fakt, iż jest bogata w katechiny - grupę polifenoli. Katechiny inhibitują rozrost komórek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8745 Data: 2018-02-19 12:57:22
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8107 Data: 2017-10-15 12:23:08
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 982 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • Tania dieta na masę, jak tanio jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24618 Data: 2019-11-12 23:44:38
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przygotowania. Większości osób odpowiada również dość neutralny smak mięsa. Jak wybrać odpowiednią pierś z kurczaka? Mięso to nie powinno różnić się znacznie w zależności od danego sklepu czy dostawcy. Kierować warto się swoim subiektywnym odczuciem odnośnie do smaku, który czasami różni się w zależności od sklepu. Warto zwrócić uwagę na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7376 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • ALLNUTRITION VEGANMEAL Thai - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] seria wegańskich dań, które wystarczy podgrzać i można się zajadać. Inspirowane są różnymi kuchniami świata. Jedno z tych dań nawiązuje do kuchni tajskiej.  Bazą tego dania jest fantastycznie chrupka kasza kuskus perłowa. Kolorów i smaków dodaje fasolka szparagowa, marchew, ananas, orzeszki arachidowe i oczywiście przyprawy. Wszystkie te [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1591 Data: 2021-11-09 16:58:55
  • Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8186 Data: 2017-06-26 00:52:28
  • Ile kalorii ma ogórek? Wartość odżywcza ogórka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań.  Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 726 Data: 2023-03-28 19:41:31
  • Dieta a McDonald's?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40497 Data: 2017-10-26 09:02:27
  • 6 mitów o żywności organicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] coś robi, to znaczy, że tak jest w porządku... Pomimo tego trzeba też przyznać, że świadomość na temat zdrowej żywności wzrasta. Częściej interesujemy się skąd pochodzi dany pokarm, jaki jest jego skład, jakie może nam przynieść korzyści zdrowotne. Nic dziwnego, że i żywność ekologiczna znalazła się w kręgu zainteresowań dietetycznych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2028 Data: 2018-09-11 11:07:23
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Sportowego Każdy, kto dba o właściwą podaż protein w diecie, wie, że dostarczenie ich odpowiedniej ilości nie jest wcale takim prostym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele łatwych sposobów na zwiększenie ilości tego ważnego makroskładnika. Jak w prosty sposób można zwiększyć spożycie białka? Poniżej kilka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 808 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • Jak być “fit”, jedząc na mieście?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłustych, obfitujących w cukry czy chemię, kalorycznych, bezwartościowych posiłków. Niestety w dzisiejszych czasach większość restauracji oferuje nam właśnie tego typu dania. To samo tyczy się warzyw oraz źródeł węglowodanów, są one zazwyczaj mrożone lub naładowane taką ilością chemikaliów, że mogą wytrzymać dni, a nawet tygodnie, zanim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7766 Data: 2017-08-11 09:19:17
  • Zielone dodatki w diecie - czy warte uwagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3875 Data: 2017-10-13 10:03:41
  • Pistacje - 14 ciekawostek na temat pistacji

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 37302 Data: 2018-01-22 10:25:20
  • [...] do funkcjonowania mięśni i nerwów. Niektóre choroby uzasadniają ograniczenie sodu, ale spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15263 Data: 2018-01-11 10:27:19